Een dagje op de boerderij...
Door: Hendrik en Mayke
Blijf op de hoogte en volg Hendrik en Mayke
09 Augustus 2011 | Nicaragua, Estelí
Hobbel de bobbel in de chickenbus zijn we op weg naar een boerderij in de middle of nowhere. Al dat gewiebel schudt ons lekker wakker.
De avond ervoor hebben we duidelijke instructie gehad hoe we bij de boerderij moeten komen. Gewoon op tijd zijn en de goede bus pakken dat is het belangrijkste, want daar in ´
´la labranza´ zal een familielid ons al opwachten.
Best spannend hoor!! Nemen we wel de goede bus en staat er straks wel echt iemand te wachten...
Alle drukte was voor niks, want zodra we de bus uitstappen worden we van harte welkom geheten. Hup, backpack op de rug en 2 kilometer lopend de bergen in. Na 200m denk ik al, pfff...wat is het warm (en dan is het nog maar kwart over 7 ´s ochtends). Bezweet komen we aan, maar er staat al een lekker ontbijt op ons te wachten.
De zoon, Jaimey, neemt ons ´s ochtends mee op sleeptouw. Wat is het toch leuk als je een beetje spaans kunt, want hij legt van alles uit over de boerderij en over hun land. ´Kijk daar is ons maisveld en hier hebben we het veld met de koffieplanten. Daar zijn de bonen en o ja we hebben ook nog sinaasappel- en mangobomen´. Onderweg plukken we overal wat uit, zodat we met handenvol naar huis gaan.
Een echt avontuur, want we moeten over dezelfde weg als de koeien, paarden en varkens en ja een koeienvla lijkt soms best een beetje op een steen. Glibber de glibber, van steen naar steen springen we. Help, ik glij uit! Gelukkig is Hendrik er om mij op te vangen, oeps...nu heeft hij een modderpoot.
´s middags blijven we rondom het huis. Na de lunch eist mama van de familie dat we even lekker gaan uitrusten in de hangmat. Aha...later begrijpen we waarom...we worden aan het werk gezet. Een bak vol koffiebonen krijgen we voor onze neus om te helpen met het sorteren van de goede koffiebonen. En ook het pellen van de bruine bonen wordt ons geleerd. Eigenlijk laat ze ons gewoon hun leventje zien. Alles wat ze eten verbouwen ze zelf, want ze hebben ook nog een geweldig grote moestuin met van alles erin. Mmmm...dat smaakt lekker die verse groeten tijdens het eten.
De zon gaat onder, het wordt donker. De kaarsje gaan aan, want er is geen stroom. Met de hele familie zitten we aan tafel te eten. Echt gezellig! Er wordt echt gepraat en we hebben het over de verschillende culturen van onze landen.
En dan wordt de gitaar gepakt. Wow...wat kunnen mensen veranderen. Papa en dochter maken samen muziek... We lachen heel wat af!! Natuurlijk wordt het tijd om de spelletjes uit de tas te pakken. Nog één keer...eigenlijk willen we gewoon niet stoppen, maar we zijn zo moe!
Vroeg uit de veren. Ach vanaf een uur 4 staat de haan toch al te kraaien. Er is weer werk aan de winkel. De koeien moeten gemolken worden!! Als we aan komen lopen zit papa van de familie al druk te zwoegen. Het melk spuit uit de uiers. Natuurlijk willen wij dat ook doen. Eerst is het al een heel karwei om op het krukje (met één poot) te gaan zitten en als ik dan eenmaal aan de uiers begin te trekken...ja dan komt er maar een lullig straaltje uit. Je kunt wel zien dat ik in een andere tijd ben opgegroeid.
En dan breekt het moment aan dat we alweer weg gaan. Het was maar één dag en toch lijkt het of we dit gezin al veel langer kennen. Ze zwaaien ons uit en geven ons een knuffel. Ik weet zeker als we straks aan Nigaragua terug denken, dat deze familie voor een lach op ons gezicht zorgt!
Nog 6 nachtjes slapen en dan zijn we bij Triny. Ik lijk wel een klein kind, stiekem ben ik toch een beetje aan het aftellen. Maar Nigaragua is te mooi en de mensen zijn te leuk om daar geen aandacht aan te besteden, dus we genieten gewoon nog even door!
We wensen diegene in lemmer een hele fijne lemsterweek!
Haste leugo!
Hendrik y Mayke
10 Augustus 2011 - 04:49
Els:
.....ongelooflijk wat jullie meemaken van het echte land. de echte mensen en niet alleen het toerisme. Deze ervaringen nemen ze je nooit meer af.
liefs, mama&papa -
10 Augustus 2011 - 05:50
Joni & Co:
Natuurlijk weten wij al een tijdje dat je eigenlijk ook ene klein kindje bent :-P
Klinkt wederom geweldig daar!!
Geniet nog lekker verder, voor je het weet begint je gewone leven weer....tot de 31e!!
Liefs -
10 Augustus 2011 - 07:32
Karin:
Hoi Mayke en Hendrik!
Ik lees jullie verhalen trouw hoor. Vind het erg leuk om te lezen! Wat super leuk dat jullie het echte leven te zien krijgen! Veel mooier en specialer dan de toeristische attracties. Vooral zo door gaan met deze ervaringen opdoen!
De afgelopen twee verhalen heb ik via de telefoon gelezen (jaja, ik ben ook naar bellen en internet over gegaan) en dacht ik dat ik ook gereageerd had, maar zo te zien is dat niet gelukt... Deze keer maar weer via de computer, kan het ook niet mis gaan.
Hier is ook al het een en ander gebeurd. Peter en ik zijn met de tent naar Frankrijk geweest. We hebben 1 dag regen gehad en voor de rest prima weer. Heerlijk gezwommen in de zee, gefiets en op verschillende terrasjes genoten van het lekkere eten en drinken. Helaas was het van korte duur i.v.m. het overlijden van mijn opa. Afgelopen zaterdag hebben wij een mooie dienst gehad in de R.K. kerk van Marknesse waarna de dienst voortgezet werd in Leleystad waar hij gecremeerd is.
Nu zijn we de tuin aan het aanpakken. De twee kerstbomen die als pronkstuk in onze voortuin stonden hebben we maar eens weggehaald en onze achtertuin bestaat uit een stenen terras omringd door schutting. We hebben een gedeelte van de schutting weggehaald en willen wat plantenbakken maken, zodat er toch wat groen is en wat meer uitzicht dan houten planken om ons heen ;).
Veel plezier en tot het volgende verhaal!
Liefs Karin
10 Augustus 2011 - 08:37
Corry:
Hee! Wat weer een super ervaring! Leuk dat jullie op zo ook echt de mensen en cultuur van het land meemaken! Geniet van jullie laatste 2 weekjes alweer & goede reis naar Costa Rica! X -
10 Augustus 2011 - 09:51
Heit En Mem:
Wat leuk om mee te maken hoe het leven daar is, van een gezin daar op de
boerderij. En dat jullie ook mee mochten helpen. En mooi dat je toch wat spaans kunt, zodat je hun toch wat kan verstaan. Heel veel plezier en geniet verder van al dat moois.
Liefs Heit en Mem. En nog bedankt voor de kaart. -
10 Augustus 2011 - 09:57
Hendrike:
Meer! Meer! Meer verhalen! :) -
10 Augustus 2011 - 11:55
Frank En Carina:
Wat een ontzettend leuk verhaal weer. En wat beleven jullie weer een hoop. Fantastische om deze verhalen te mogen lezen.
Heel veel plezier en veel plezier straks in Nicaraqua.
Frank en Carina
10 Augustus 2011 - 12:21
John:
Wat een avontuur zeg! Super leuk om te lezen. Groetski en veel plezier!! -
12 Augustus 2011 - 10:38
Jeroen:
Superleuk verhaaltje! Cool dat jullie het leven daar echt meemaken en die mensen nog beetje hebben kunnen helpen met koeie melken haha..
volgens mij zijn jullie helemaal aan het genieten van het avontuur!
Geniet nog maar even door want voor je het weet zijn jullie weer thuis..
X -
12 Augustus 2011 - 16:52
Sandra:
Hoi Mayke (en Hendrik natuurlijk) wat leuk om weer een verslag van jullie reis te lezen!
Wij zitten hier nog steeds in het hoge Noorden van Europa (200 km onder Stockholm), ook hier is het genieten van de prachtige omgeving. We bezoeken interessantie plaatsen, varen we met een motorbootje over Zweedse meren, maken we boottochtjes langs de scherenkust, stoken we vuurtje bij speciale vuurplaatsen en bakken we er worstjes boven. Stockhom bezocht, en een dag later rijden we door gebieden waar je bijna niemand tegenkomt. Genieten dus. Nog een nachtje en dan vertrekken we weer naar het ook zo mooie Friesland!
Jullie hebben nog een week of twee volgens mij! Geniet ervan! -
12 Augustus 2011 - 19:16
Rojo & Co:
Hey Mayke en Hendrik,
wij zijn gisteren weer terug gekomen uit het zonnige Zeeland. Geweldig leuk om nu jullie reisverslagen weer te lezen. We worden er stiekem wel een beetje jaloers van ; )
Geniet lekker verder, prachtig dat jullie dit samen kunnen doen. Het leven is zo mooi! Wij hebben met ons gezinnetje heerlijk genoten van een zeevakantie. Lekker spelen in het zand, schelpen zoeken (en met een tandenborstel schoonmaken, ha ha Mayke : ) Garnaaltjes en krabbetjes opvissen en bestuderen en gewoon heerlijk tijd voor elkaar. We zijn heerlijk ontspannen nu, jammer hoor dat Ronald maandag weer moet werken : ( Maar goed, je kunt beter op het hoogtepunt stoppen he zeggen ze dan altijd (?) Dikke knuffel van ons allemaal,
x Jolanda. -
13 Augustus 2011 - 13:47
Cee:
Wat gaaf allemaal, even een kijkje in de keuken van de bevolking. Wat een geweldige trip is dit ook weer en dat word binnenkort een nieuw paspoort lees ik wel, want hij raakt aardig vol;)Mocht er een paspoort voor bier zijn dan is die van mij inmiddels vol;) de lemsterweek word weer goed gevierd, vanavond de afsluiter met de barbeknoei! Het weer had hier veel beter gekund, ma daar hebben wij ons niet door laten tegenhouden! Er is weer genoeg te vertellen en delen denk ik zo! Heel veel plezier met elkaar en een goede reis! xx -
15 Augustus 2011 - 21:50
Geertje Wijnja:
wat een geweldige ervaringen doen jullie weer op in prachtige landen, en het is mooi om jullie verhalen te lezen.
wat een geluk dat jullie de kans nemen om dit te doen, geniet er volop van!
tot ziens, groet uit zwolle. -
18 Augustus 2011 - 14:28
Esther:
Hey Mayke en Hendrik,
Leuk om al jullie verslagen te lezen. Door alle drukte vandaag pas de tijd ervoor gehad. Maar wat een avonturen/ervaringen. Super!!!!
Geniet er nog maar goed van....
Liefs,
Esther Koumans