Hiep Hiep Hoera...!
Door: Hendrik
Blijf op de hoogte en volg Hendrik en Mayke
03 April 2009 | Ghana, Tamale
Het begon al vroeg toen Mayke me ’s nachts wakker maakte om mijn verjaardagskaarsjes uit te blazen en te proosten met een fles champagne (zondag alcohol natuurlijk:)).. de volgende ochtend waren de slingers al opgehangen en zag ik tot mijn grote verbazing en na 2 keer goed kijken een aantal kaarten uit Nederland liggen op de tafel...
Ja want wat had Mayke gedaan... ze had de afgelopen weken ervoor gezorgd dat ik de kaartjes niet had gekregen en dus dacht ik dat niemand aan me dacht of dat de Ghanese post het weer eens af liet weten... ik had de hoop vrijdag al opgegeven maar werd blij verrast zaterdagochtend.. en toen ik aan het lezen was geslagen leek dat ene cadeautje toch wel verdacht veel op een doos.. ik kijk Mayke aan en ze begon te lachen.. ja.. het pakketje uit Nederland was toch gekomen en dus konden we lekker genieten van wat Nederlandse drop, wat cup a soup en wat andere lekker dingetjes.. bedankt lieve familie!
En ja wat doe je op je verjaardag in een Afrikaans land als Ghana.. wij besloten om vandaag geen cadeautjes te ontvangen maar om cadeautjes weg te geven... samen met twee Ghanese jongens van de organisatie gingen we naar een klein dorpje buiten de stad met een tas vol spullen.. we begonnen met het opblazen van balonnen en een paar opblaasballen en al snel werd een klein groepje kinderen een grote groep schreeuwende kinderen en moeders. Toen de balonnen op waren, lieten we de kinderen zien hoe een bellenblaas werkt... ze keken met grote ogen naar de rondvliegende zeepbellen en probeerden ook zelf door het ringetje te blazen.. Daarna waren de vrouwen van het dorpje aan de beurt.. de tandeborstels en pleisters werden uitgedeeld en de vrouwen glimlachten erg dankbaar.. (Janneke bedankt namens de vrouwen!). Vervolgens kwam er een tas met allerlei speeltjes tevoorschijn en waren de kinderen bijna niet meer te houden.. het was dringen geblazen voor een vingerpoppetje, een sticker, een pen of een doosje potloden... De kinderen wilden het liefst alles wel hebben maar toch was de dankbaarheid erg groot toen op het eind bleek dat de tas leeg was! Wat fijn is dat om te zien hoe blij de kinderen kunnen zijn met zoiets kleins.. de glimlach op het gezicht van de kinderen maakt je verjaardag dan wel heel speciaal…!
’S Avonds lekker gegeten met wat andere vrijwilligers en wat telefoontjes gekregen uit Nederland... erg leuk maar toch ook wel gek als je wordt gebeld door je ouders dat ze lekker aan het gebak en bier zitten en dat iedereen er is behalve wij..:) maar leuk dat er aan je wordt gedacht.. bedankt voor alle kaartjes/mailtjes/belleltjes/smsjes!
Tijdens een lekker koud biertje werd de knoop door gehakt om de volgende dag naar Kumasi te gaan waar de WK-kwalificatiewedstrijd Ghana-Benin werd gehouden. Maar hoe we dit allemaal gedaan hebben is ook alleen maar iets wat gekke (voetballiefhebbende) Nederlanders zouden kunnen doen!
Op zaterdagmiddag hoorden we namelijk van het bestaan van deze wedstrijd en werden we door twee andere vrijwilligers gevraagd of we mee wilden de volgende dag. Ja tuurlijk wilden we mee... er waren alleen 2 probleempjes... er moest een kaartje komen voor het stadion... en de stad Kumasi ligt op zo’n 6 a 7 uur rijden hier vandaan...
Het eerste probleem kon worden opgelost door een paar andere Nederlanders die op zaterdag al naar Kumasi gingen. Zij zouden voor ons kaartjes proberen te regelen maar helaas waren zijn net na sluitingstijd bij de kaartverkoop. Wel hadden ze goede hoop dat ze zondag nog kaartjes voor ons konden regelen.. Aangezien de lange reistijd (probleem 2) moesten wij zondagochtend wel vroeg weg met de bus maar doordat we pas laat hoorden dat er nog geen kaartjes voor de wedstrijd waren konden wij ook nog geen buskaartjes kopen zoals je die hier normaal een dag van te voren haalt. Na een paar biertjes op zaterdagavond werd dan toch maar besloten om de volgende ochtend op de bonnefooi richting Kumasi te gaan met de hoop te eindigen in een stadion vol Ghanezen.
Zondagochtend om half 7 waren we dan ook op het busstation en hadden we erg geluk.. we hadden de 2 laatste kaartjes en nog 2 staanplaatsen kunnen bemachtigen en de bus vertrok al om 7 uur! Tijdens de busrit wisten we echter nog steeds niet of we de voetbalkaartjes konden bemachtigen maar de andere Nederlanders daar zouden dat voor ons gaan proberen.. Na 5 uur rijden kregen we dan eindelijk een telefoontje dat de kaartjes binnen waren en begonnen we aan een vreugdedans in de bus... de gok was toch niet voor niets geweest!
Voordat we naar het stadion gingen moest natuurlijk eerst even aan onze outfit gewerkt worden. In een Ghanees voetbalshirt en met de rood-geel-groene vlaggetjes op onze wangen vertrokken wij naar het stadion. Op de weg er naar toe vonden al die Ghanezen het maar mooi... een paar blanken die fan zijn van Ghana.. kan het nog gekker...? Bij het stadion werden nog wat laatste gadgets aangeschaft zodat er op volle sterkte en in de Ghanese 3-kleur kon worden aangemoedigd! Het was een festijn om mee te maken en Ghana won met 1-0 door een doelpunt in de eerste minuut.. wat fantastisch om te zien hoe een heel land achter 11 personen kan gaan staan en ze kan aanmoedigen...(al kunnen wij, die gekke “oranje” Nederlanders, dat ook heel goed..). Na een lange, slopende maar enerverende dag vielen we met een ervaring rijker in slaap om de volgende ochtend weer te beginnen aan de terugreis van 7 uur...
Na terugkomst begon de werkweek weer en zijn we druk geweest met de laatste voorbereidingen voor het voetbaltoernooi.. als het goed is, is nu alles geregeld dus wordt het nu afwachten of alle Ghanezen zich aan hun afspraken houden en de kinderen op tijd op het veld zullen verschijnen... but... time will tell!
Ook kijken we erg uit naar morgenavond, want dan komen Els en Carine in Tamale aan! De volgende 2 weken (na het toernooi) gaan we hun ons leven laten zien en zullen we samen met hun wat van het land bekijken en daarna gaan we met zijn tweetjes nog een weekje naar het noordelijke buurland Burkina Faso! Genoeg leuke dingen voor de boeg, dus voorlopig vermaken wij ons hier nog wel…:)!
Allemaal de groetjes van Mayke die de uren aan het aftellen is om weer lekker met haar mama en zus bij te kletsen. En allemaal leuke dingen gepland heeft om samen te gaan doen, van djembé les tot batik maken (stof maken)! Ze heeft er echt zin in en jullie zullen en het allemaal wel op de site lezen.
Liefs Hendrik
03 April 2009 - 17:24
Leon:
Hey Hendrik,
leuk om steeds te lezen hoe het jullie vergaat in Ghana! Veel succes en plezier nog even de komende tijd!
Groeten,
Leon -
03 April 2009 - 17:29
Jorien:
Ha Hendrik,
Wat een top verhaal! Heel apart om zo ook eens je verjaardag te vieren! Heel veel plezier de komende weken! En doe je Mayke een hele stevige knuffel van mij; ze is een topvriendin! Zo leuk dat ene telefoontje op mijn verjaardag :D!
x jorien -
03 April 2009 - 17:52
Karin:
Hoi Hendrik,
Nog gefeliciteerd! Ik wist helemaal niet dat je jarig was! Zo te lezen was het wel een fantastische dag! Doe Mayke de groeten!
Groetjes Karin -
03 April 2009 - 19:13
Helen Nijhuis:
Hoi Hendrik en Mayke!
Heerlijk om via jullie nog mee te kunnen genieten van het leven in Ghana!
Wat leuk dat het "sinterklazen" op je verjaardag zo leuk is geweest, echt super goed idee geweest! En die voetbalwedstrijd......jullie zijn toch wel een beetje gek hoor, 7 uur in die bus! Maar toppie dat ze hebben gewonnen! Wij hebben bij Alex gekeken met (bananen-)chips en een biertje, helemaal gezellig.
Heel veel plezier met Maykes moeder en zus!!!
liefs Helen -
03 April 2009 - 19:31
Ilse R:
Naast Oranje (toevallig kwam ik laatst de voetbal-kijk-foto`s aan de workumstraat nog tegen!) haalt deze driekleur jullie ook erg op ;)! Geweldig :D
Liefs Ilse -
03 April 2009 - 20:27
Lia:
Naar die voetbalwedstrijd gaan duurt nèt zolang als van de polder naar DK rijden dus!!
Tja... dan moet je écht wel voetbalfanaat zijn! :-) Maar.... wel weer een ervaring rijker dus! ;-)Liefs uit DK. -
03 April 2009 - 21:28
Janneke:
dus de vrouwen in Ghana hebben vanaf nu ook mooie witte tanden! fijn dat m'n tantenborstels goed van pas komen!
wat een fantastisch verhaal weer! sprak de mams van Mayke even in de winkel de afgelopen week... goh, wat zou ik graag stiekem in haar broekzak kruipen en mee gaan richting jullie!
geniet ervan!
liefs Janneke -
04 April 2009 - 05:57
Ilse:
Hey Hendrik en Mayke,
Hendrik: alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Mayke, jij natuurlijk ook met je mannetje! Fijn dat jullie het daar nog steeds zo naar jullie zin hebben. Leuk dat Mayke de kaartjes etc achter had gehouden, is de verrassing dubbel zo groot.
Hier gaat ook alles z'n gangetje. Vanmiddag lekker thuis voetballen tegen ONG dus zal wel een zware pot worden. Ik ben benieuwd.
Mayke, heel veel plezier met je moeder en zus en maak er een mooie tijd van!
Liefs Ilse -
04 April 2009 - 08:51
Arjen:
hoi Hendrik en Mayke, en zo ook Carine en Els. Ja hier zit ik dan helemaal alleen in Eelde. Maar goed daar hoeven jullie je geen zorgen om te maken, ik vermaak me hier prima met de jongens van de voetbal en als het echt tegenvalt dan kan ik altijd nog een nachtje in Emmeloord pitten. Ik zal me goed door deze weken heen slaan. Hendrik heel veel sterkte met de 3 dames van de familie Goos, ik hoop dat je het overleeft ;-). Passen jullie goed op Carine. Ik ga zo richting de voetbal, ON Groningen 2- Flevo Boys 2 om mijn neefje in actie te zien. Heel veel plezier en geniet van jullie vrije dagen en maak er een top dag van voor die kinderen tijdens het grote voetbalfestijn wat julliei hebben georganiseerd.
groeten en een dikke kus Arjen -
04 April 2009 - 10:18
Agnes:
Ha die Hendrik,Ik ben niet de enige die geen idee had dat je jarig was maar natuurlijk wil ik je dan ook nog even feliciteren, al is het iets te laat. Wat maken jullie toch een bijzondere tijd mee zo met z'n tweetjes. Als ik jullie verhalen lees en de foto's zie dan is dit weer een onvergetelijke ervaring. Dat neemt niemand jullie meer af. Wij zitten weer in het weekend van de ijsshow van Loes, heel wat anders dus dan jullie bezigheden. Gister was de eerste avond en het is weer een schitterende show. Vanavond nog en morgenmiddag en dan kan Loes gaan genieten van een half jaartje rust. En Mayke, je moet volgend jaar echt eens proberen er bij te zijn, je vind het zeker leuk.
Groetjes hier dus vanuit de ijshal!!
Agnes, Peter, Jaap en Loes. -
04 April 2009 - 10:45
Wendy:
haha wat een geweldig verhaal ook weer om te lezen. Allereerst je verjaardag...jij maar denken dat niemand aan je denkt totdat mayke de verduisterde post en pakketjes tevoorschijn haalt. En geweldig al die ghanese vrouwen om je heen te dringen omdat ze graag een cadeautje van de jarige willen hebben. Het was misschien niet de verjaardag die je gewend bent, maar deze zul je waarschijnlijk nooit vergeten!
En wat een avontuur met de voetbalwedstrijd joh. Wat zullen jullie opgelucht zijn toen jullie na 5 uur reizen hoorden dat de reis niet voor niks was geweest.
Nog een paar nachtjes en dan begint het voetbaltoernooi. Ik hoop dat de toeschouwers net zo enthousiast zullen zijn als jullie bij de voetbalwedstrijd van vorig weekend. Succes!
x Wendy -
05 April 2009 - 11:51
Margriet:
Hallo Hendrik en Mayke, we wensen jullie een fijne tijd met Els en Carine!!!
groetjes Wil en Margriet -
06 April 2009 - 21:27
Dennis:
Hey Hendrik en Mayke,
Goed om te lezen dat jullie nog leven ;) Gefeliciteerd nog en ik zal de updates blijven lezen :) -
07 April 2009 - 18:10
Pake En Beppe:
Hallo Hendrik en Mayke,
Pake en beppe zijn hier bij ons en hebben jullie foto's gezien. Zij vonden dit prachtig en wensen jullie nog alle goeds en heel veel groeten. En ook de groetjes van Eeltje, Annie, Wessel, Willy Anne en Elisa -
08 April 2009 - 08:00
Gea En Johan:
Zo, deze verjaardag zul je nooit weer vergeten..iets speciaals wat je altijd bij zult blijven!!!
Zo te lezen vermaken jullie je nog wel!Volgens mij zijn de mensen al aardig aan jullie,"gekke hollanders"gewent..Leuke dingen doen jullie daar.
Veel plezier de komende tijd met julie bezoek.
groetjes Johan en gea -
09 April 2009 - 10:01
Wiemer:
Hazze; kerel, ben jij het echt?... Allemachtig :P erg afgevallen en geschoren koppie is ook behoorlijk praktisch daar denk ik? staat je goed allemaal! Ik heb even wat bijgelezen want ben niet heel actief op de site. 7 uren op de bonnevooi zonder kaartje voor een voetbalmatch... en 't zijn de Joden niet eens haha. Veel dingen zijn best indrukwekkend! Mayke; leuke posts en kan me voorstellen dat je uitziet naar de familie ;) Hoe was het voetbaltoernooi eergister? alles in goede weten te leiden? Geniet van de ervaringen en elkaar!
Succes,
Wiemer